Publicat în: 04/10/2022550 cuvinte2,8 min timp de citire

Formele de dozare transdermice reprezintă o cale de administrare prin care produsul se aplică pe piele, prin stratul dermic. Astfel de produse pot fi creme, geluri, plasturi, unguente, loțiuni, gel-creme, plasturi și orice altă formă farmaceutică care permite ca ingredientele farmaceutice active să pătrundă în straturile pielii, rezultând un efect terapeutic.

Câteva dintre avantajele acestei soluții sunt:

  • Evitarea primului pasaj

  • Prevenirea eroziunii gastrointestinale cauzate de anumite medicamente

  • Eliberare controlată: fluctuații mai mici ale nivelurilor plasmatice

  • Variabilitate inter- și intra-pacient mai mică: nu este influențată de lichidele gastrointestinale

  • Adecvat pentru ingrediente farmaceutice active cu un timp de înjumătățire (foarte) scurt, indice terapeutic scăzut și/sau biodisponibilitate orală scăzută

  • Fără dificultate la administrare: ușor de utilizat; posologie simplă

  • Aderență mai bună pentru unele medicamente, mai ales când există efecte secundare pe cale orală.

Provocări în dezvoltarea preparatelor transdermice

Deși sunt evidente avantajele acestei căi de administrare, dezvoltarea unei forme de dozare transdermică cu permeabilitate transdermică dovedită și consecventă este complexă.

Există un număr mare de factori care influențează eficacitatea transdermicelor:

  • Constanța de aciditate a ingredientelor farmaceutice active, dimensiunea moleculară, coeficientul de partiție ulei/apă și stabilitatea.

  • Zona în care se aplică crema și reacțiile care apar între substanțele farmaceutice active și componentele epidermice.

  • pH-ul formulării influențează permeabilitatea, deoarece pH-ul poate ioniza acizii și bazele slabe și poate reduce permeabilitatea.

  • Factori intrinseci ai pacientului și ai mediului: vârsta pacientului (pielea copiilor este cea mai permeabilă, iar permeabilitatea scade odată cu vârsta), temperatura, umiditatea relativă (cu cât umiditatea este mai mare, cu atât permeabilitatea este mai mare), sexul pacientului (pielea bărbaților prezintă permeabilitate mai scăzută față de pielea femeilor), alimentația, gradul de hidratare a pielii, afecțiunile pielii, aportul concomitent de medicamente și gradul lipidic al pielii.

Depășirea provocărilor cu o soluție simplă: Pentravan®

Deoarece dezvoltarea unui vehicul transdermic eficient necesită efectuarea unor testări de laborator, care presupun atât costuri, cât și timp, vehiculele gata de utilizare vin în ajutorul farmaciștilor. Două dintre astfel de vehicule sunt Pentravan® și Pentravan® Plus, dezvoltate pentru a ușura procesul de preparare și pentru a oferi farmaciștilor rezultate eficiente.

Întrucât biodisponibilitatea ingredientelor farmaceutice active (API) și efectul terapeutic rezultat sunt consecința permeabilității vehiculului utilizat, studiile de permeabilitate sunt un instrument bun pentru a afla ce procent din API va ajunge în fluxul sanguin și își va exercita efectul – și totuși, niciun vehiculul transdermic nu a fost studiat mai intens decât Pentravan®.

În plus, Pentravan® și Pentravan®Plus sunt formulate fără parabeni, derivați de formaldehidă, alcool benzilic/benzoat de benzii, triclosan, acid para-aminobenzoic, acid boric, ulei mineral și vaselină, ulei de arahide, lanolină, lauril sulfat de sodiu, etoxilați și 1,4-dioxan, propilen glicol, parfumuri și coloranți, ftalați și nitrozamine.

Pentravan® este cea mai amplu studiată bază transdermică pentru farmaciile cu receptură. Studiile publicate până acum includ:

  • Endrocrinologie: testosteron, estradiol, estriol, progesteron și oxandrolon.

  • Antiaging: resveratrol, SiliciuMax®, metformină și desmopresină.

  • Ginecologie: resveratrol, dienogest, gestrinonă, nimesulid, piroxicam, MiodesinTM, progesteron și testosteron.

Acest lucru face ca Pentravan® să fie cel mai științific și mai validat vehicul pentru compusul transdermic.

Lasă comentariu

Posturi asemănătoare