Publicat în: 16/12/2022465 cuvinte2,3 min timp de citire

Ar cumpăra un adolescent aceleași haine ca și bunica lui? Probabil ca nu. Dar atunci când se îmbolnăvesc, este posibil ca amândoi să primească același tratament medical, în ciuda numeroaselor diferențe.

Asta pentru că nici cei mai buni oameni de știință și medici din lume nu înțeleg încă pe deplin modul în care oamenii dezvoltă anumite boli și răspund la tratamente. Rezultatul este o abordare universală a medicinei care se pliază pe o populație largă. Această practică tradițională își pierde adesea eficacitatea, deoarece structura genetică a fiecărei persoane este ușor diferită de a celorlalți, adesea în moduri foarte importante care afectează sănătatea.

Apariția medicinei personalizate ne apropie de tratamente mai precise, previzibile și cu o potență mai mare, care sunt personalizate pentru fiecare pacient. Înțelegerea din ce în ce mai mare a geneticii și genomicii – și modul în care acestea acționează asupra răspunsurilor la tratament pentru fiecare persoană – le permite medicilor să ofere o profilaxie mai bună a patologiilor, diagnostice mai precise, prescrieri mai sigure de medicamente și tratamente mai eficiente.

Adaptarea tratamentelor la specificul genetic  al  fiecărei persoane – aceasta este ideea promițătoare din spatele medicinei personalizate, cunoscută și sub denumirea de medicină individualizată sau medicină genomică.

Care sunt beneficiile medicinei personalizate?

De-a lungul istoriei, inițierea tratamentului a fost în mare măsură un răspuns în urma evoluției unei afecțiuni. Chiar și astăzi, de obicei trebuie să așteptăm până la apariția bolilor și apoi să încercăm să le tratăm sau să le vindecăm. Și pentru că nu înțelegem pe deplin factorii genetici și de mediu care cauzează boli majore precum cancerul, Alzheimerul și diabetul, eforturile noastre de a trata aceste boli sunt adesea imprecise și ineficiente.

Medicamentele și tratamentele pe care le proiectăm sunt testate pe populații largi și sunt prescrise folosind medii statistice. În consecință, acestea funcționează doar pentru unii pacienți din cauza diferențelor genetice din rândul populației. În medie, orice medicament eliberat pe bază de rețetă aflat acum pe piață este eficient doar pentru jumătate dintre cei care se află sub tratament.

Medicina personalizată, deoarece se bazează pe structura genetică unică a fiecărui pacient, începe să depășească limitele medicinei tradiționale. Din ce în ce mai mult, le permite furnizorilor de servicii medicale să actionize:

  • în sens profilactic prezicând susceptibilitatea bolilor;
  • la diagnosticarea mai corectă a bolilor;
  • în prevenirea evoluției bolii;
  • pentru personalizarea strategiilor de prevenție a bolilor;
  • prin prescrierea de medicamente mai eficiente;
  • prin reducerea efectelor secundare previzibile;
  • prin reducerea timpului, a costului și a ratei de eșec a studiilor clinice farmaceutice.

Lasă comentariu

Posturi asemănătoare