Când vorbim despre Alopecie, este inevitabil să nu ne gândim la căderea părului, localizată sau generalizată, temporară sau permanentă. Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni pe care dermatologii le întâlnesc.
Cu toate acestea, termenul de alopecie nu este sinonim cu căderea părului. Părul uman cade constant, dar este reînnoit. Când vine vorba de Alopecie, acest ciclu este alterat, iar fie părul pierdut nu este recuperat, fie firele noi de păr au o grosime sau dimensiune mai mică (miniaturizare).
Tipuri de alopecie
Este important de știut că există două grupuri în cadrul alopeciei: alopecia cicatriceală, cu distrugerea foliculului de păr, fiind ireversibilă, și alopecia non-cicatriceală, care se manifestă prin pierderea părului, dar foliculii piloși nu sunt distruși, de aceea există posibilitatea regenerării firului de păr, fiind reversibilă.
Dintre cele necicatriceale, cele mai frecvente sunt alopecia androgenetică, alopecia areată și efluviu.
Cum să tratezi alopecia?
Tratamentul include de obicei tratamente orale și/sau topice. Cele cu administrare topică pot fi preparate comerciale în doze fixe, sau sub formă de soluții sau spume compuse, cu compoziție calitativă și cantitativă personalizată, pentru a fi unică pentru fiecare pacient.
Tratamentul depinde și de tipul de alopecie. Substanțele farmaceutice active din clasa antiandrogenilor sunt cele mai utilizate pentru alopecia androgenetică, iar corticosteroizii si minoxidilul sunt cei mai recomandati pentru alopecia areată. Noile ingrediente vegetale precum TrichoXidil și Prostaquinon sunt opțiuni terapeutice noi și sigure, cu studii științifice care le dovedesc eficacitatea.
La asocierea substanțelor active pentru tratamentul alopeciei sunt utilizate de obicei concentrații mari de alcool și propilenglicol, care pot provoca iritații, mâncărime sau alte efecte adverse.
Fagron a dezvoltat TrichoConcept: o gamă de vehicule fără aceste ingrediente, special concepută pentru a proteja toate sistemele capilare în timpul tratamentului.
În acest sens, vehiculele gata de utilizare joacă un rol important pentru farmaciști ca strategie de economisire a timpului și de a asigura rezultate maxime în urma tratamentului.
Genetica
Genetica este din ce în ce mai prezentă în medicină și are un rol important în îmbunătățirea eficacității tratamentelor. Relația dintre alopecie și genetică este cunoscută și studiată.
Fagron TrichoTest este un test genetic pentru tratamentul alopeciei care combină analiza genetică cu un chestionar clinic pentru a oferi informații despre cea mai bună opțiune de tratament.
Acest lucru ajută la o mai mare eficacitate; mai puține efecte secundare și de asemenea, economisește timp pentru pacienți și medici. Puteți citi mai multe despre el pe trichotest.ro