Minoxidil

(conține substanțe active Fagron)

Ce este minoxidilul

Minoxidilul topic este un tratament pentru căderea părului și afecțiunile legate de pierderea părului, cum ar fi alopecia. Deși este disponibil fără rețetă, oamenii ar trebui să ia în considerare cu atenție efectele secundare înainte de a utiliza minoxidilul.

Oamenii de știință au conceput inițial minoxidilul ca un tratament pentru hipertensiune arterială, iar medicii pot prescrie forma orală a minoxidilului pentru persoanele cu hipertensiune arterială severă.

În 1987, oamenii de știință au dezvoltat o soluție topică de minoxidil care este potrivită pentru tratarea căderii părului atât la bărbați, cât și la femei. Soluția de minoxidil este disponibilă într-o concentrație de 2% sau 5%. În receptură se pot realiza preparate cu minoxidil cu concentrația maximă de până la 10% în concordanță cu prescrierea medicilor.

Cum funcționează minoxidilul

O persoană aplică minoxidil direct pe cap, fie sub formă de soluție, fie de spumă.

Conform unei surse de încredere din 2019, în comparație cu soluția de minoxidil, spuma de minoxidil permite o penetrare mai ușoară a medicamentului, o eliberare crescută a ingredientului activ și o iritație redusă a scalpului.

O enzimă a scalpului numită sulfotransferază transformă sursa de minoxidil într-o sare numită sulfat de minoxidil. Funcționează prin scurtarea fazei telogene sau de repaus a părului și face ca părul să intre în stadiul anagen sau de creștere. Există unele dovezi că minoxidilul poate crește grosimea părului.

Aflați mai multe despre etapele creșterii părului.

Minoxidilul nu traversează bariera hemato-encefalică, iar rinichii unei persoane îl filtrează pe acesta într-un procent de 95%, în decurs de 4 zile.

Este posibil ca oamenii să nu observe nicio diferență la părul lor până când nu folosesc minoxidil timp de cel puțin 8 săptămâni.

 

Când medicii pot recomanda minoxidil?

O persoană poate cumpăra minoxidil fără prescripție medicală. Cu toate acestea, un medic poate recomanda minoxidil doar dacă unei persoane îi cade părul.

Minoxidilul este cel mai eficient pentru persoanele cu vârsta sub 40 de ani a căror cădere a părului este recentă. Minoxidilul nu are niciun efect asupra retragerii firelor de păr.

Cum se utilizează minoxidil

Preparatele locale cu minoxidil sunt disponibile sub formă de soluție lichidă sau spumă, iar oamenii îl aplică de obicei de două ori pe zi. O persoană ar trebui să se asigure că scalpul și părul lor sunt uscate și că scalpul nu este ars de soare.

Este important să citiți cu atenție toate instrucțiunile. Medicul va indica doza corectă, pe care o persoană nu ar trebui să o depășească niciodată.

Oamenii aplică de obicei minoxidil folosind o pipetă sau un spray. Ar trebui să evite să pună minoxidil pe altepărți ale corpului, în afară de scalp și nu ar trebui să-l ingereze.

Dacă minoxidilul intră în contact cu ochii sau pielea, trebuie spălată zona cu apă rece. Dacă zona devine iritată, ar trebui consultat un medic.

Efectele secundare ale minoxidilului

O persoană ar trebui să-și contacteze medicul dacă se confruntă cu o mâncărime, uscată, solzoasă, iritată sau arsură a scalpului după aplicarea minoxidilului.

Dacă o persoană prezintă oricare dintre următoarele reacții adverse, ar trebui să solicite asistență de urgență:

 • creștere inexplicabilă în greutate
 • umflarea feței, gleznelor, mâinilor sau stomacului
 • dificultăți de respirație
 • ritm cardiac crescut
 • dureri în piept
 • amețeli

 

Avertizări

O persoană ar trebui să discute cu un medic sau farmacist înainte de a lua minoxidil dacă:

 • prezintă o alergie la oricare dintre ingredientele din minoxidil
 • ia medicamente eliberate pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală, în special medicamente pentru tensiunea arterială
 • ia orice vitamine
 • prezintă sau a avut boli ale inimii, rinichilor, ficatului sau scalpului
 • este însărcinată sau alăptează

Utilizarea minoxidilului poate face pielea unei persoane mai sensibilă la lumina soarelui. Prin urmare, cel mai bine este să se evite lumina directă a soarelui și să se poarte îmbrăcăminte de protecție, protecție solară și ochelari de soare atunci când expunerea la soare este inevitabilă.

Interacțiuni medicamentoase cu minoxidil

Oricine ia medicamente pe bază de rețetă, fără prescripție medicală sau orice supliment ar trebui să discute cu un medic sau farmacist pentru a se asigura că este sigur să utilizeze minoxidilul.

Minoxidilul este un vasodilatator, ceea ce înseamnă că scade tensiunea arterială. Utilizarea minoxidilului cu alte vasodilatatoare, cum ar fi medicamentele pentru tensiunea arterială sau medicamentele pentru disfuncția erectilă, poate fi periculoasă. O persoană nu ar trebui să utilizeze minoxidil cu un alt vasodilatator decât dacă un medic îl recomandă.

Avantajele și dezavantajele minoxidilului

Următoarele sunt câteva dintre avantajele și dezavantajele minoxidilului: 

Pro

 • minoxidilul topic poate fi eficient în tratarea căderii părului
 • disponibil fără prescripție medicală
 • potrivit pentru bărbați și femei

Contra

 • nu este potrivit pentru persoanele care iau vasodilatatoare
 • funcționează cel mai bine pentru persoanele sub 40 de ani
 • nu tratează liniile de păr în retragere

Întrebări frecvente

Mai jos, oferim răspunsurile la câteva întrebări frecvente despre minoxidil.

Minoxidilul face să crească tot părul

Eficacitatea minoxidilului poate varia de la o persoană la alta. Deși minoxidilul poate încetini și preveni căderea părului, cantitatea de creștere a părului va varia.

Minoxidilul nu este un remediu pentru căderea părului. Odată ce o persoană încetează să folosească acest tratament, corpul va scăpa cel mai probabil de orice păr nou.

Pot lăsa minoxidilul pe timpul nopții

O persoană ar trebui să utilizeze minoxidil de două ori pe zi, de obicei cu un interval de 12 ore între aplicații. Cu toate acestea, o persoană ar trebui să urmeze instrucțiunile producătorului pentru a se asigura că utilizează corect tratamentul.

Este bine să se lase minoxidilul pe timpul nopții. Cu toate acestea, o persoană ar trebui să se asigure că minoxidilul este complet uscat înainte de a merge la culcare pentru a preveni frecarea tratamentului pe pernă.

Este minoxidilul sigur pentru utilizare pe termen lung

Minoxidilul este sigur pentru utilizare pe termen lung, atâta timp cât o persoană nu depășește niciodată doza recomandată.

O persoană ar trebui să țină o listă cu toate medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală, medicamentele fără prescripție medicală și suplimentele pe care le utilizează și să-l ia cu ea atunci când vede un medic sau merge la spital. Este important ca un profesionist să știe ce medicamente ia o persoană pentru a se asigura că nu există interacțiuni adverse medicamentoase.

Rezumat

Minoxidilul topic este un tratament pentru căderea părului la bărbați și femei. Atunci când o persoană folosește acest medicament cu finasteridă, poate fi eficient în proporție de până la 60% în prevenirea căderii părului și în încurajarea creșterii părului.

Minoxidilul local nu necesită rețetă. Cu toate acestea, o persoană ar trebui să-și informeze medicul sau farmacistul cu privire la orice alte medicamente eliberate pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală pe care le utilizează înainte de a cumpăra minoxidil. Dacă o persoană prezintă reacții adverse, ar trebui să înceteze imediat utilizarea medicamentului și să discute cu un medic.