Hidrocortizon

(conține substanțe active Fagron)

Utilizare

Tratamentele pentru piele cu hidrocortizon pot fi folosite pentru a trata  inflamațiile, mancărimea și iritațiile. Ele pot ajuta în cazuri de:

 • eczemă
 • psoriazis
 • dermatită de contact
 • erupție cutanată datorată căldurii
 • mușcături și înțepături de insecte
 • erupție cutanată

Majoritatea tratamentelor cu hidrocortizon pentru piele sunt ușoare și sunt disponibile pentru a fi cumpărate din farmacii.

Ele sunt disponibile sub formă de:

 • cremă
 • unguent
 • loţiune

Cremele pentru erupția cutanată de scutec și alte probleme ale pielii la copiii sub 10 ani sunt disponibile numai pe bază de rețetă.

Hidrocortizonul este un tip de medicament cunoscut sub numele de steroid (corticosteroid). Steroizii nu sunt la fel cu steroizii anabolizanți.

Concentrația  preparatelor variază de la 0,1 % (1 mg de hidrocortizon în fiecare gram) la 2,5% (25 mg de hidrocortizon în fiecare gram).

În farmacii sunt disponibile creme care conțin hidrocortizon  până la o concentrație de maxim 1%.

Există o formă de hidrocortizon mai puternică numită butirat de hidrocortizon. Preparatele cu butirat suntdisponibile numai pe bază de rețetă.

Uneori, hidrocortizonul este combinat cu  substanțe antimicrobiene (produse chimice care ucid germenii). Aceste amstecuri sunt  utilizate pentru a trata problemele pielii cauzate de infecții bacteriene sau fungice.

Alte tipuri de hidrocortizon

Există și alte cai de administrare si alte forme farmaceutice care conțin hidrocortizon, inclusiv tablete și forme injectabile.

Informații importante

Tratamentele cu hidrocortizon se utilizează o dată sau de două ori pe zi timp de 1 până la 2 săptămâni.

Nu se administrează niciodată hidrocortizon pe față decât dacă medicul prescrie asa și emite o rețetă în conformitate cu posologia. Hidrocortizonul poate agrava unele probleme ale pielii, cum ar fi impetigo și acneea.

Nu se folosesc tratamente cutanate cu hidrocortizon la copiii sub 10 ani decât la recomandarea medicului.

Cremele cu hidrocortizon nu trebuie folosite pe ochi, în jurul fundului, organelor genitale sau pe pielea cu răni sau infectată.

Butiratul de hidrocortizon este mai puternic decât alte tipuri de hidrocortizon pentru piele.

Cine poate și cine nu poate folosi tratamente pentru piele cu hidrocortizon

Majoritatea adulților și copiilor cu vârsta de 10 ani și peste pot folosi tratamente pentru piele cu hidrocortizon.

Nu se utilizează tratamente cutanate cu hidrocortizon la copii sub 10 ani decât dacă medicul le recomandă.

Hidrocortizonul nu este potrivit pentru unele persoane. Medicul sau farmacistul trebuie informați în caz că pacientul/a:

 • a avut o reacție alergică la hidrocortizon sau la orice alt medicament
 • a avut o infecție a pielii sau o infecție a ochilor
 • încearcă să rămână gravidă, este deja însărcinată sau alăptează

Cum și când se folosesc tratamentele cu hidrocortizon pentru piele

Când se utilizează hidrocortizonul pe piele, urmați instrucțiunile farmacistului, medicului sau a prospectului care însoțește tratamentul.

Hidrocortizonul este disponibil sub formă de cremă, unguent și loțiune.

Cremă și unguent cu hidrocortizon

Cremele sunt mai bune pentru pielea umedă sau care supurează. Unguentele sunt  preparate mai vâscoaseși mai grase și sunt mai bune pentru zonele uscate sau descuamate de piele.

Majoritatea oamenilor trebuie să utilizeze cremă sau unguent cu hidrocortizon o dată sau de două ori pe zi. Dacă se folosește de două ori pe zi, trebuie lăsat un interval de 8 până la 12 ore înainte de o nouă aplicare.

Cantitatea de cremă sau unguent, care trebuie utilizată, este uneori măsurată în unități cu vârful degetelor. Aceasta este cantitatea care se poate strânge pe capătul degetului.

O unitate cu vârful degetelor este în general suficientă pentru a trata ambele părți ale mâinii.

Pentru bebeluși și copii, cantitatea potrivită depinde de vârsta lor. Doar medicul sau farmacistul pot stabili acest lucru.

Cum se utilizează crema sau unguentul pentru piele

Se spălă și se usucă mâinile și apoi se aplică cantitatea potrivită.

Se întinde crema sau unguentul într-un strat subțire peste zona de piele iritată.

Se netezește cu grijă în piele în direcția în care crește părul, până când dispare.

Se utilizează crema pe toată pielea iritată, nu doar pe cele mai afectate zone.

Trebuie avut grijă să nu se introducă crema în pielea care prezintă tăieturi.

Se spală mâinile după aceea (cu excepția cazului în care se tratează pielea mâinilor).

Cum se utilizează loțiunea de piele cu hidrocortizon

Loțiunea este mai bună pentru a trata zonele mari sau mai păroase ale pielii.

De obicei, se folosește loțiune cu hidrocortizon pentru piele o dată sau de două ori pe zi.

Se utilizează o cantitate mică de loțiune pe zonele afectate ale pielii.

Mâinile trebuie spalate și uscate

Se întinde loțiunea într-un strat subțire peste zona de piele iritată.

Se netezește cu grijă în piele în direcția în care crește părul.

Se utilizează loțiunea pe toată pielea iritată, nu doar pe cele mai afectate zone.

Trebuie avut grijă să nu se introducă crema în pielea  care prezintă taieturi.

Se spală mâinile după aceea (cu excepția cazului în care se tratează pielea mâinilor).

Utilizarea hidrocortizonului cu alte creme pentru piele

Nu trebuie aplicat hidrocortizon în același timp cu alte creme sau unguente, cum ar fi o cremă hidratantă. Se așteaptă cel puțin 10 minute între utilizarea hidrocortizonului și a oricărui alt produs.

Dacă se utilizează un pansament, cum ar fi un bandaj sau gips, trebuie așteptat cel puțin 10 minute după ce s-a pus crema cu hidrocortizon.

Cât timp se utilizează

Tratamentele pentru piele cu hidrocortizon se utilizează doar pentru o perioadă scurtă de timp. Când problema este rezolvată, nu mai trebuie utilizată crema cu hidrocortizon.

Pentru mușcături și înțepături de insecte, erupții cutanate sau dermatită de contact, probabil că va trebui utilizată doar o cremă pentru piele timp de până la 1 săptămână.

Pentru afecțiunile pe termen lung ale pielii, cum ar fi eczema și psoriazisul, poate fi necesar un tratament mai îndelungat.

O cremă cu hidrocortizon cumpărată dintr-o farmacie sau magazin, nu trebuie utilizată mai mult de 1 săptămână fără a se discuta în prealabil cu medicul.

Efecte secundare

Tratamentele ușoare cu hidrocortizon sunt foarte sigure. Majoritatea oamenilor nu au niciun efect secundar atunci când le folosesc mai puțin de 4 săptămâni.

Unii oameni au o senzație de arsură sau usturime timp de câteva minute când aplică hidrocortizonul pe piele. Acest lucru încetează să se întâmple după ce a fost folosit timp de câteva zile.

Efecte secundare grave

Este mai probabil să apară un efect secundar grav dacă se utilizează un tratament puternic cu hidrocortizon (cum ar fi butirat de hidrocortizon) sau dacă se utilizează hidrocortizon pe o zonă mare de piele pentru o perioadă lungă de timp.

Utilizarea hidrocortizonului timp de mai multe luni la un moment dat poate face pielea mai subțire sau poate provoca vergeturi. Este posibil ca vergeturile să fie permanente, dar de obicei se estompează în timp.

Trebuie oprită utilizarea hidrocortizonului și trebuie comunicat imediat medicului dacă:

 • pielea devine mai roșie sau mai umflată sau supureză un lichid galben din piele – acestea sunt semne ale unei infecții noi a pielii sau ale unei infecții existente care se agravează
 • stomacul este deranjat sau pacientul se simte rău (are vărsături), are amețeli sau o stare de leșin foarte puternică,
 • slăbiciune musculară, se simte foarte obosit, prezintă modificări ale dispoziției, pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate – acestea pot fi semne ale unor probleme ale glandelor suprarenale
 • pacientul se simte confuz, somnoros, mai însetat sau îi este foame mai mult decât de obicei, urinează mai des, are bufeuri, începe să respire rapid sau respirația miroase a fructe – acestea pot fi semne ale diabetului sau complicații ale diabetului
 • pacientul este deprimat (inclusiv are gânduri de sinucidere), prezintă modificări ale dispoziției, se simteanxietat, vede sau aude lucruri care nu există sau are gânduri ciudate sau înspăimântătoare – acestea pot fi semne ale unor probleme de sănătate mintală
 • are o „față de lună” (față umflată, rotunjită), prezintă o creștere în greutate în partea superioară a spatelui sau a burții – acest lucru se întâmplă treptat și poate fi un semn al sindromului Cushing
 • prezintă dureri sau slăbiciune musculară, crampe musculare sau bătăile inimii devin brusc mai vizibile – acestea pot fi semne ale nivelului scăzut de potasiu
 • prezintă dureri severe de stomac, dureri severe de spate sau dureri severe de stomac sau vărsături – acestea pot fi semne ale unor probleme cu pancreas

Copii și adolescenți

În cazuri rare, utilizarea hidrocortizonului pentru o perioadă lungă de timp poate încetini creșterea normală a copiilor și adolescenților.

Medicul copilului îi va monitoriza cu atenție înălțimea și greutatea atâta timp cât utilizează hidrocortizon. Acest lucru îi va ajuta să identifice orice încetinire a creșterii copilului și să-i schimbe tratamentul dacă este necesar.

Chiar dacă creșterea copilului încetinește, nu pare să aibă un efect prea mare asupra înălțimii totale a adulților.

Reacție alergică gravă

Este extrem de rar ca pacientul să prezinte o reacție alergică (anafilaxie) la hidrocortizon:

Trebuie anunțat imediat serviciul de urgențe în cazul în care:

 • buzele, gura, gâtul sau limba devin brusc umflate
 • pacientul respiră foarte repede sau are dificultăți în  respirație(poate deveni foarte șuierător sau simte că sesufocă)
 • pacientului i se strânge gâtul sau se chinuie să înghită
 • pielea, limba sau buzele devin albastre, gri sau palide (dacă pacientul are pielea neagră sau maro, aceasta poate fi mai ușor de văzut pe palmele mâinilor sau tălpile-picioarelor)
 • pacientul devine brusc foarte confuz, somnoros sau amețit
 • pacientul leșină și nu poate fi trezit
 • pacientul prezintă, de asemenea, o erupție cutanată care este umflată, crescută, cu mâncărime, vezicule sau descuamări.

Acestea pot fi semne ale unei reacții alergice grave și pot necesita tratament imediat în spital.

Sarcina și alăptarea

Cremele cu hidrocortizon cumpărate de la o farmacie pot fi folosite in sarcina sau în timpul alăptării. Ca măsură de precauție, dacă se alăptează, trebuie spălată orice cremă utilizată pe sâni înainte de a se hrăni copilul.

Butiratul de hidrocortizon nu este recomandat în mod normal femeilor însărcinate sau care alăptează. Acest tratament se utilizează numai dacă un medic dermatolog îl prescrie și supraveghează tratamentul.

Important

Pentru siguranță, trebuie comunicat farmacistului sau medicului dacă pacienta încearcă să rămână gravidă, este deja gravidă sau dacă alăptează.

Important: siguranța medicamentelor

Trebuie comunicat medicului sau farmacistului dacă se iau orice alte medicamente, inclusiv medicamente pe bază de plante, vitamine sau suplimente.