Fosfomicina

(conține substanțe active Fagron)

Utilizare

Fosfomicina este utilizată pentru a trata infecțiile tractului urinar și cistita (infecția vezicii urinare) la femei. Acest medicament este un antibiotic. Acționează prin eliminarea bacteriilor sau prin împiedicarea creșterii lor. Cu toate acestea, acest medicament nu va funcționa pentru răceli, gripă sau alte infecții virale.

Fosfomicina este disponibilă numai cu prescripția medicului.

Fosfomicina trometamol este disponibilă în următoarele forme de dozare:

Pulbere pentru soluție orală

Riscuri

Ca orice medicament, prezintă și riscuri, astfel trebuie evaluat raportul beneficiu/risc. În cazul fosfomicinei trebuie luate în considerare următoarele:

Alergii

Trebuie comunicat medicului dacă există reacții neobișnuite sau alergice la fosfomicină sau la orice alte medicamente. De asemenea, trebuie comunicat medicului dacă există alte tipuri de alergii, cum ar fi la alimente, coloranți, conservanți sau animale.

Pediatrie

Nu au fost efectuate studii adecvate privind relația dintre vârstă și efectele fosfomicinei la copiii cu vârsta de 12 ani și mai mici. Siguranța și eficacitatea nu au fost stabilite.

Geriatrie

Studiile adecvate efectuate până în prezent nu au demonstrat probleme specifice geriatriei care ar limita utilitatea fosfomicinei la vârstnici. Cu toate acestea, pacienții vârstnici sunt mai susceptibili de a avea probleme renale, hepatice sau cardiace, ceea ce poate necesita prudență și o ajustare a dozei pentru pacienții cărora li se administrează fosfomicină.

Alăptarea

Nu există studii adecvate la femei pentru a determina riscul pentru sugari atunci când se utilizează fosfomicina în timpul alăptării.

Interacțiuni

Interacțiuni medicamentoase

Deși anumite medicamente nu trebuie utilizate deloc împreună, în alte cazuri, două medicamente diferite pot fi utilizate împreună, chiar dacă ar putea apărea o interacțiune. În aceste cazuri, medicul poate modifica doza sau pot fi necesare alte măsuri de precauție.

Alte Interacțiuni

Anumite medicamente nu trebuie utilizate în timpul sau în jurul orei consumului de alimente sau a anumitor tipuri de alimente, deoarece pot apărea interacțiuni. Utilizarea alcoolului sau a tutunului cu anumite medicamente poate determina, de asemenea, apariția interacțiunilor.

Alte probleme medicale

Prezența altor probleme medicale poate influența utilizarea fosfomicinei. Medicul trebuie să fie informat dacă există alte probleme medicale, în special:

Diaree – Poate înrăutăți această stare.

Boala de rinichi – A se utiliza cu prudență. Efectele pot fi crescute din cauza eliminării mai lente a medicamentului din organism.

Folosire adecvată

Fosfomicina se poate lua numai conform indicațiilor medicului. Nu se modifică dozele, nu se ia mai des și nu se ia mai mult timp decât a prescris medicul. Acest lucru poate duce la creșterea reacțiilor adverse.

Se administrează în doză unică.

Se poate lua fosfomicina cu sau fără alimente.

Fosfomicina este o pulbere cu aromă de portocale care trebuie dizolvată în apă înainte de utilizare. Nu trebuie înghițită niciodată în forma sa uscată.

Doze

Dozele diferă în funcție de pacienți. Trebuie urmate indicațiile medicului.

Condiționare

Fosfomicina se condiționează într-un recipient închis la temperatura camerei, ferit de căldură, umiditate și lumină directă. A nu se îngheța.

A nu se lasa la îndemâna copiilor.

Precauții

Dacă simptomele nu se ameliorează în 2 sau 3 zile sau dacă se agravează, trebuie consultat medicul.

Fosfomicina poate provoca diaree ușoară,iar în unele cazuri poate fi severă. Dacă diareea ușoară continuă sau se agravează, trebuie consultat medicul.

Efecte secundare

Împreună cu efectele sale necesare, fosfomicina poate provoca unele efecte nedorite. Deși nu toate aceste reacții adverse pot apărea, dacă apar, pot avea nevoie de îngrijiri medicale.

Medicul trebuie consultat imediat dacă apar oricare dintre următoarele reacții adverse:

Mai frecvente

  • Vulvovaginite
  • Cefalee, amețeli
  • Diaree, greață, dispepsie

Mai puțin frecvente

  • Scăderea apetitului
  • Parestezii
  • Vărsături, durere abdominală, flatulență
  • Erupții cutanate, urticarie, prurit
  • Oboseală

Rar

  • Tahicardie

Cu frecvență necunoscută

  • Reacții anafilactice inclusiv șoc anafilactic, hipersensibilitate
  • Astm bronșic
  • Colită asociată antibioterapiei
  • Angioedem
  • Hipotensiune arterială