Dutasterida

(conține substanțe active Fagron)

Utilizările dutasteridei

Notă: Femeile aflate la vârsta fertilă care își doresc o sarcină nu trebuie să utilizeze sau să manipuleze capsulele de dutasteridă. Dutasterida poate provoca malformații congenitale la fetușii de sex masculin.

Dutasterida este utilizată singură sau în combinație cu tamsulosin pentru a trata bărbații care prezintă simptome de prostată mărită, cunoscută și sub denumirea de hiperplazie benignă de prostată (HBP). Mărirea benignă a prostatei este o problemă care poate apărea la bărbați pe măsură ce îmbătrânesc. Prostata este situată sub vezică. Pe măsură ce aceasta se mărește, anumiți mușchi ai glandei se pot strânge pe tubul care drenează urina din vezică. Acest lucru poate cauza probleme cu urinarea, cum ar fi nevoia de a urina des, un flux slab la urinare sau senzația de a nu putea goli complet vezica urinară.

Dutasterida blochează acțiunea unei enzime numită 5-alfa-reductază. Această enzimă transformătestosteronul într-un alt hormon care determină creșterea prostatei. Ca urmare, dimensiunea prostatei este redusă. Efectul dutasteridei durează doar atâta timp cât este luat medicamentul. Dacă este oprită, prostata începe să crească din nou.

Dutasterida este disponibilă numai cu prescripția medicului.

Înainte de a utiliza dutasterida

În cazul dutasteridei trebuie luate în considerare următoarele:

Alergiile

Medicul trebuie informat daca pacientul a avut vreodată vreo reacție neobișnuită sau alergică la dutasteridăsau la orice alte medicamente. De asemenea, medicul trebuie informat dacă există alte tipuri de alergii, cum ar fi alimente, coloranți, conservanți sau animale. Pentru produsele fără prescripție medicală, trebuie citită cu atenție eticheta sau ingredientele inscripționate pe ambalaj.

Pediatrie

Dutasterida nu este indicată pentru utilizare la copii și adolescenți. Siguranța și eficacitatea nu au fost stabilite.

Geriatrie

Studiile adecvate efectuate până în prezent nu au demonstrat probleme specifice geriatriei care ar limita utilitatea dutasteridei la vârstnici.

Alăptarea

Nu există studii adecvate la femei pentru a determina riscul pentru sugari atunci când se utilizează dutasteridaîn timpul alăptării. Trebuie cântărite riscurile și avantajele înainte de a se recomanda dutasterida în timpul alăptării.

Interacțiuni

Deși anumite medicamente nu trebuie utilizate deloc împreună, în alte cazuri, două medicamente diferite pot fi utilizate împreună, chiar dacă ar putea apărea o interacțiune. În aceste cazuri, medicul poate dori să modifice doza sau pot fi necesare alte măsuri de precauție. Când se ia dutasterida, este deosebit de important ca medicul să știe dacă pacientul ia oricare dintre medicamentele enumerate mai jos. Următoarele interacțiuni au fost selectate pe baza semnificației lor potențiale și nu sunt neapărat cuprinzătoare.

Interacțiuni medicamentoase:

Utilizarea dutasteridei cu oricare dintre următoarele medicamente nu este de obicei recomandată, dar poate fi necesară în unele cazuri. Dacă ambele medicamente sunt prescrise împreună, medicul poate modifica doza sau,în funcție de cât de des se utilizează, unul sau ambele medicamente.

  • Ceritinib
  • Claritromicină
  • Itraconazol

Utilizarea dutasteridei cu oricare dintre următoarele medicamente poate determina un risc crescut de reacții adverse. Dacă ambele medicamente sunt prescrise împreună, medicul poate modifica posologia lor.

  • Cimetidină
  • Ciprofloxacina
  • Diltiazem
  • Ketoconazol
  • Ritonavir
  • Verapamil

Interacțiuni cu alimente/tutun/alcool

Anumite medicamente nu trebuie utilizate în timpul sau în jurul orei consumului de alimente sau a anumitor tipuri de alimente, deoarece pot apărea interacțiuni. Utilizarea alcoolului sau a tutunului cu anumite medicamente poate determina, de asemenea, să apară interacțiuni. Trebuie discutată cu medicul, utilizarea dutasteridei cu alimente, alcool sau tutun.

Alte probleme medicale

Prezența altor probleme medicale poate afecta utilizarea dutasteridei. Medicul trebuie informat dacă pacientul prezintă alte probleme medicale, în special:

-Boală hepatică – A se utiliza cu prudență. Efectele pot fi crescute din cauza eliminării mai lente a dutasterideidin organism.

Posologia dutasteridei:

Acest medicament se ia exact așa cum a recomandat medicul.

Acest medicament se poate lua cu sau fără alimente.

Capsula se înghite întreagă. Nu se zdrobește, nu se mestecă și nu se deschide. Conținutul capsulei poate irita buzele, gura sau gâtul.

Dutasterida este însoțită de un prospect cu informații pentru pacient. Trebuie citite și urmate cu atenție aceste instrucțiuni.

Dozare

Doza dutasteridei va varia în funcție de pacient. Trebuie urmate indicațiile medicului prescriptor. Următoarele informații includ doar dozele medii ale dutasteridei.

Pentru forma de dozare orală (capsule):

                Pentru hiperplazia benignă de prostată:

                                                 Adulți – 0,5 miligrame (mg) o dată pe zi.

                                                 Copii – Utilizarea nu este recomandată.

Doza ratată

Dacă se omite o doză din tratamentul cu dutasteridă, aceasta trebuie luată cât mai curând posibil. Cu toate acestea, dacă este aproape timpul pentru următoarea doză, este de preferat să se sară peste doza omisă și să se revină la programul de dozare obișnuit. Nu trebuie dublate dozele.

Depozitare

Dutasterida se păstrează într-un recipient închis la temperatura camerei, ferit de căldură, umiditate și lumină directă. A nu se îngheța.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Precauții în timpul utilizării dutasteridei

Este foarte important ca medicul să verifice regulat dacă dutasterida are efectul scontat și pentru a preveni eventualele efecte nedorite care pot fi cauzate de aceasta.

Femeile și copiii nu trebuie să utilizeze dutasteridă. Femeile însărcinate sau femeile care pot rămâne însărcinate nu trebuie să manipuleze sau să atingă capsulele. Dutasterida poate fi absorbită prin piele și poate provoca malformații congenitale la fetușii de sex masculin. Dacă o femeie însărcinată intră în contact cu acest medicament, zona afectată trebuie spălată imediat cu apă și săpun, mai ales dacă capsula este spartă.

Bărbații care au luat dutasteridă nu trebuie să doneze sânge până când nu au trecut 6 luni de la ultima doză. Dutasterida poate rămâne în sânge pentru o perioadă lungă de timp și poate fi transmisă unei femei însărcinate care primește o transfuzie de sânge.

Dutasterida poate crește riscul de a dezvolta cancer de prostată de grad înalt.

Dutasterida poate afecta rezultatele testului antigenului specific de prostată (PSA), care poate fi utilizat pentru a detecta cancerul de prostată. Medicul trebuie informat daca pacientul utilizează acest medicament.

Dutasterida nu afectează, de obicei, abilitățile sexuale normale pentru majoritatea bărbaților. Se poateobserva o cantitate mai mica de spermă ejaculată.

Efectele secundare ale dutasteridei

Împreună cu efectele sale necesare, un medicament poate provoca unele efecte nedorite. Trebuie consultatimediat medicul dacă apare oricare dintre următoarele reacții adverse:

Rar

  • Durere în piept sau disconfort
  • Venele gâtului dilatate
  • Oboseală extremă
  • Respirație neregulată
  • Bătăi neregulate ale inimii
  • Umflarea feței, a degetelor sau a picioarelor
  • Probleme respiratorii
  • Creștere în greutate
  • Formarea de vezicule,  descuamarea pielii
  • Tuse
  • Dificultate la înghițire
  • Ameţeală
  • Bătăi rapide ale inimii
  • Urticarie sau urticarie, mâncărimi ale pielii, erupții cutanate
  • Umflare mare, asemănătoare unui stup, pe față, pleoape, buze, limbă, gât, mâini, picioare, picioare sau organe sexuale
  • Umflare a pleoapelor sau în jurul ochilor, feței, buzelor sau limbii
  • Roșeață a pielii
  • Oboseală sau slăbiciune neobișnuită

Pot apărea unele reacții adverse care, de obicei, nu necesită asistență medicală. Aceste reacții adverse pot dispărea în timpul tratamentului pe măsură ce corpul se adaptează la dutasteridă. De asemenea, medicul poate comunca pacientului despre modalități de a preveni sau de a reduce unele dintre aceste reacții adverse. Trebuie consultat medicul dacă oricare dintre următoarele reacții adverse continuă:

Mai putin comun

  • Ejaculare anormală
  • Scăderea interesului pentru actul sexual
  • Scăderea performanței sau a dorinței sexuale
  • Impotenţă
  • Incapacitatea de a avea sau de a menține o erecție
  • Pierderea capacității sexuale, a dorinței, a impulsului sau a performanței
  • Durere, durere, umflare sau scurgere din sân sau sâni