Cremă cu lidocaină

(conține substanțe active Fagron)

Utilizare

Crema cu lidocaină este utilizată topic pentru a opri mâncărimea și durerea provenite în urma anumitor afecțiuni ale pielii (cum ar fi zgârieturi, arsuri minore, eczeme, mușcături de insecte) și pentru a trata disconfortul minor și mâncărimea cauzate de hemoroizi și alte probleme ale zonei genitale/anale ( cum ar fi fisuri anale). Unele formulări ale cremei cu lidocaină sunt, de asemenea, utilizate pentru a reduce disconfortul sau durerea în timpul anumitor proceduri/examene medicale (cum ar fi sigmoidoscopia, cistoscopia). Lidocaina este un anestezic local care acționează prin amorțirea/pierderea sensibilității temporare la nivelul pielii și mucoaselor.

Cum se utilizează crema cu lidocaină cu aplicare topică

Înainte de utilizarea topică a cremei cu lidocaină, se curăță și se usucă zona afectată, conform instrucțiunilor. Se aplică un strat subțire de cremă cu lidocaină pe zona afectată a pielii, de obicei de 2 până la 3 ori pe zi sau conform indicațiilor.

În cazul utilizării spray-ului cu lidocaină, se agită bine recipientul înainte de utilizare. Se pulverizează cantitatea necesară ținând recipientul la 8-13 centimetri de zona afectată. Dacă zona afectată se află la nivelul feței, se pulverizează lidocaina pe mână și apoi se aplică pe față. Se evită zonele precum ochii, nasul și gura. Dacă preparatul ajunge în aceste zone, trebuie clătită imediat zona cu apă curată.

Dacă se utilizează spuma cu lidocaină, se agită bine recipientul înainte de administrare. Se pulverizează spuma pe mână și se aplică pe zona afectată.

Crema cu lidocaină nu se utilizează pe zone mari ale corpului. Se acoperă zona cu un pansament ocluziv și nu trebuie aplicată căldură decât dacă medicul recomandă acest lucru. Acestea pot crește riscul de reacții adverse grave.

Se spală mâinile imediat după utilizarea cremei cu lidocaină, cu excepția cazului în care se tratează o zonă de la nivelul mâinilor.

Posologia se alege în funcție de starea medicală a pacientului și de răspunsul la tratament. Nu trebuie depășită doza recomandată de cremă cu lidocaină. Dacă există o infecție sau sunt răni în zona tratată, nu trebuie utilizată crema cu lidocaină fără consultul medicului.

Dacă nu se observă o îmbunătățire sau starea pacientului se înrăutățește după utilizarea cremei cu lidocaină sau dacă se bănuie că există o problemă medicală gravă, trebuie consultat medicul sau farmacistul.

Efecte secundare

La locul aplicării cremei cu lidocaină pot apărea roșeață temporară, usturime și inflamarea zonei. Dacă aceste efecte persistă sau se agravează, trebuie anunțat imediat medicului sau farmacistul.

Trebuie imediat anunțat medicul sau farmacistul dacă există reacții adverse foarte grave după utilizarea cremei cu lidocaină, inclusiv: convulsii, piele palidă/albăstruie/cenușie, oboseală neobișnuită, dificultăți de respirație, bătăi rapide/lente/neregulate ale inimii.

O reacție alergică foarte gravă la crema cu lidocaină este rară. Cu toate acestea, trebuie solicitată imediat asistență medicală dacă se observă orice simptom al unei reacții alergice grave, inclusiv: erupție cutanată nouă/agravată, mâncărime/umflare nouă sau care se agravează (în special ale feței/limbii/gâtului), amețeli severe, dificultăți de respirație.

Aceasta nu este o listă completă a posibilelor efecte secundare în urma utilizării cremei cu lidocaină. Dacă se observă orice alte efecte care nu sunt enumerate mai sus, trebuie consultat imediat medicul sau farmacistul.

Precauții

Înainte de a se utiliza crema cu lidocaină, pacientul trebuie să informeze medicul sau farmacistul dacă este alergic la aceasta; sau la alte anestezice de tip amidic (cum ar fi bupivacaină, prilocaină); sau dacă există alte alergii. Crema cu lidocaină poate conține ingrediente inactive, care pot provoca reacții alergice sau alte probleme.

Înainte de a se utiliza crema cu lidocaină, pacientul trebuie să comunice medicului sau farmacistului istoricul medical, în special despre: piele lezată/infecție în zona în care urmează să fie utilizată crema cu lidocaină, boli de inimă, boli hepatice, o anumită tulburare de sânge (methemoglobinemie).

Dacă urmează să se facă un test RMN, personalul de testare trebuie informat că pacientul utilizează crema cu lidocaină. Unele variante ale cremei cu lidocaină conțin metale care pot provoca arsuri grave în timpul unui RMN și nu trebuie utilizate înainte de imagistica RMN. Medicul sau farmacistul pot răspunde la întrebările despre tipul cremei cu lidocaină utilizată.

Înainte de orice operație, medicul sau dentistul trebuie informați despre toate produsele utilizate de pacient inclusiv utilizarea cremei cu lidocaină.

Copiii pot fi mai sensibili la efectele secundare ale cremei cu lidocaină.

În timpul sarcinii, crema cu lidocaină trebuie utilizată numai atunci când este absolut necesar.

Crema cu lidocaină trece în laptele matern, dar este puțin probabil să dăuneze unui sugar. Cel mai bine este sa se consulte medicul.

Interacțiuni

Interacțiunile medicamentoase pot schimba modul în care acționează medicamentele sau pot crește riscul de reacții adverse grave. Acest document nu conține toate interacțiunile medicamentoase posibile la utilizarea cremei cu lidocaină. Nu trebuie începută, oprită sau modificată doza niciunui medicament fără aprobarea medicului.

Supradoză

Crema cu lidocaină poate fi dăunătoare dacă este inhalată sau înghițită. Simptomele supradozajului pot include: somnolență, bătăi neregulate ale inimii, convulsii.

Doză ratată

Dacă se utilizează crema cu lidocaină într-un program regulat și se omite o doză, aceasta trebuie administrată imediat ce pacientul își amintește. Dacă este aproape de ora următoarei doze, este bine să se sară peste doza omisă. Următoarea doză se ia la ora obișnuită. Nu trebuie dublată doza pentru a o recupera.

Condiții de păstrare

Crema cu lidocaină se depozitează la temperatura camerei. Nu trebuie înghețată. Crema cu lidocaină trebuie ținută departe de copii și animale de companie.

Nu se depozitează gelul sau recipientele de spumă sau spray la temperatura mare (mai mult de 49 de grade C) și nu trebuie depozitate sau utilizate în apropierea flăcării deschise. Deoarece recipientele de spumă sau spray sunt sub presiune, nu trebuie perforate sau arse.

Crema cu lidocaină nu se aruncă în toaletă și nu se toarnă într-un canal de scurgere. Crema cu lidocaină când este expirată sau nu mai este necesară se aruncă corespunzător. Trebuie consultat farmacistul sau societatea locală de eliminare a deșeurilor.