Clindamicină hidroclorid
(conține substanțe active Fagron)
Ce este clindamicina
Clindamicina este un antibiotic care luptă împotriva bacteriilor din organism fiind utilizată pentru a trata infecțiile grave cauzate de bacterii.
Clindamicina este de obicei disponibilă sub forma uneia dintre cele două săruri: clindamicină fosfat sauclorhidrat de clindamicină. Aceste forme de sare sunt toate promedicamente ale clindamicinei, ele sunt transformate rapid în clindamicină activă prin hidroliză, în mediul sisitemic, după ingerare sau după aplicare pe piele.
Cum ar trebui utilizată clindamicina
Clindamicina poate provoca diaree, care poate fi severă sau poate duce la probleme intestinale grave, care pun viața în pericol. În cazul diareei apoase sau sângeroase, trebuie oprită administrarea clindamicinei și contactat medicul.
Înainte de a utiliza clindamicină, medicul trebuie informat dacă pacientul prezintă o boală de rinichi, boală hepatică, o tulburare intestinală, cum ar fi colita sau boala Crohn, sau antecedente de astm bronșic, eczemă sau reacție alergică a pielii.
Clindamicina se ia pe întreaga perioadă de timp prescrisă. Simptomele se pot îmbunătăți înainte ca infecția să fie complet eliminată. Omiterea dozelor poate crește, de asemenea, riscul de infecție ulterioară care este rezistentă la antibiotice. Clindamicina nu va trata o infecție virală, cum ar fi răceala sau gripa.
Înainte de a se lua clindamicină
Nu trebuie utilizat acest medicament dacă pacientul este alergic la clindamicină sau lincomicină.
Înainte de a se lua clindamicină, pacientul trebuie să informeze medicul dacă prezentat una din următoarele afecțiuni:
- colită, boala Crohn sau altă tulburare intestinală;
- eczemă sau reacție alergică a pielii;
- boală de ficat;
- astm sau o reacție alergică severă la aspirină;
- o alergie la colorantul alimentar galben.
Studiile la animale nu au arătat reacții adverse în timpul sarcinii, dar la om, nu sunt studii conform cărora clindamicina va dăuna copilului nenăscut. Trebuie informat medicul dacă pacienta este gravidă sau intenționează să rămână gravidă în timpul tratamentului.
Clindamicina trece în laptele matern și poate provoca reacții adverse la copilul care este alăptat. Medicul trebuie informat dacă pacienta alăptează, înainte de a lua clindamicină.
Cum ar trebui utilizată clindamicina
Clindamicina se ia exact așa cum a prescris medicul. Trebuie urmate toate instrucțiunile de pe eticheta de prescripție și citite toate ghidurile de medicamente sau fișele de instrucțiuni. Clindamicina trebuie utilizatăconform instrucțiunilor.
Clindamicina orală se administrează pe cale orală. Injecția de clindamicină este injectată într-un mușchi sau ca perfuzie într-o venă.
Capsula se ia cu un pahar plin de apă pentru a nu irita gâtul.
Clindamicina sub formă de sirop, trebuie măsurată cu atenție. Se utilizează seringa dozatoare furnizată sau se utilizează un dispozitiv de măsurare a dozei de medicamente (nu o lingură de bucătărie).
Este posibil să fie necesare analize medicale, în timpul tratamentului.
În cazul unei intervenții chirurgicale, medicul chirurg trebuie informat de utilizarea clindamicinei, deoarece poate interacționa cu anumite medicamente utilizate pentru anestezie.
Clindamicina se utilizează pentru întreaga perioadă de timp prescrisă, chiar dacă simptomele se ameliorează rapid. Omiterea dozelor poate crește riscul de infecție care este rezistentă la medicamente. Clindamicina nu va trata o infecție virală, cum ar fi gripa sau o răceală comună.
Clindamicina se păstrează la temperatura camerei ferită de umiditate si caldura. Medicamentul injectabil trebuie protejat de căldură mare.
Lichidul oral nu se depozitează în frigider. Orice lichid oral neutilizat se aruncă după 2 săptămâni.
Ce se întâmplă dacă se omite o doză de clindamicină
Se utilizează doza omisă imediat ce pacientul își amintește. Se sare peste doza uitată dacă este aproape timpul pentru următoarea doză programată. Nu se utilizează medicamente suplimentare pentru a compensa doza omisă.
Ce ar trebui evitat în timp ce se folosește clindamicină
Nu se utilizează clindamicina în același timp cu eritromicina.
Efecte secundare ale clindamicinei
Clindamicina poate provoca diaree, care poate fi un semn al unei noi infecții. Dacă pacientul prezintă diaree apoasă sau sângeroasă, nu trebuie să mai utilizeze clindamicină și trebuie să anunțe medicul. Nu se utilizeazămedicamente anti-diaree decât dacă medicul recomandă acest lucru.
La orice semne de reacție alergică la clindamicină, trebuie contactat medicul: (urticarie, respirație dificilă, umflarea feței sau gâtului) sau o reacție severă a pielii (febră, durere în gât, arsură în ochi, dureri cutanate, roșeață sau erupție cutanată violetă care se răspândește și provoacă vezicule și peeling).
Trebuie contactat medicul în cazul unor simptome ale unei reacții grave la medicamente care pot afecta multe părți ale corpului. Simptomele pot include: erupție cutanată, febră, glandele umflate, simptome asemănătoare gripei, dureri musculare, slăbiciune severă, vânătăi neobișnuite sau îngălbenirea pielii sau a ochilor. Această reacție poate apărea la câteva săptămâni după ce s-a început utilizarea clindamicinei.
Clindamicina poate provoca diaree, care poate fi severă sau poate duce la probleme intestinale grave, care pun viața în pericol. În cazul diareei apoase sau sângeroase, trebuie oprit tratamentul și contactat medicul.
Medicul trebuie contactat imediat în cazul următoarelor simptome:
- orice modificare a obiceiurilor intestinale;
- dureri severe de stomac, diaree apoasă sau sângeroasă;
- urinare redusă sau lipsa ei;
- un gust metalic în gură (după injectarea cu clindamicină).
Reacțiile adverse frecvente ale clindamicinei pot include:
- greață, vărsături, dureri de stomac;
- erupție cutanată ușoară;
- mâncărime sau secreții vaginale;