În ziua de 25 Aprilie 1953, revista științifică Nature a publicat studiul realizat de James Watson și Francis Crick, folosind date anterioare de la Rosalind Franklin, în care au descris exact cum arată molecula de ADN. Acest articol științific a venit ca o continuare a eforturilor depuse de cercetători pentru a înțelege ce, în interiorul celulelor noastre, a fost responsabil pentru caracteristicile biologice ale ființelor vii. Aceste cunoștințe ne-au permis să descoperim că, codul nostru ADN este compus dintr-o combinație de patru nucleotide diferite, repetate de mai multe ori în ordine diferită, și anume, adenină (A), citozină (C), timină (T) și guanină (G).
Într-un anumit sens, Ziua ADN-ului a marcat începutul căutării noastre de a înțelege genetica și implicațiile acesteia. Cincizeci de ani mai târziu, în 2003, proiectul genomului uman a dat primele rezultate, permițându-ne să cunoaștem cea mai mare parte a codului genetic uman, adică ordinea în care nucleotidele apar în cromozomii noștri. De atunci, am avut un nou concept, genomul, adică totalitatea nucleotidelor, într-o anumită ordine, prezente în ADN-ul unui individ.
Toate aceste cunoștințe au permis oamenilor de știință să facă corelații între genom și funcționarea organismului. Prin înțelegerea acestei corelații între genotip și fenotip, putem folosi genetica pentru a înțelege mai bine anatomia umană și pentru a ne îmbunătăți sănătatea. Unul dintre rezultatele acestei cercetări este posibilitatea de a face teste genetice.
Ce sunt testele genetice?
Testele genetice se referă la procesul implicat în descoperirea combinației de nucleotide pe care un individ o prezintă într-o anumită parte a ADN-ului său. Putem găsi, de asemenea, ce caracteristici ar putea să difere la acea persoană datorită informațiilor individuale de ADN.
Ce este polimorfismul uninucleotidic?
În majoritatea testelor genetice, suntem interesați să cunoaștem variațiile în porțiuni foarte scurte ale genomului. Așa-numitele polimorfisme cu o singură nucleotidă, sunt variații genetice în regiuni specifice ale genomului unui individ. Considerăm această variație un polimorfism uninucleotidic dacă apare la mai mult de 1% din populație. Să ne amintim că genomul este întregul lanț de ADN al unei persoane, o secvență a celor patru nucleotide, A, C, G și T. Astfel, dacă una dintre acele nucleotide apare în loc de alta într-o anumită poziție, este posibil să avem un polimorfism uninucleotidic. Polimorfismul uninucleotidic ar putea produce diferențe considerabile în caracteristicile fizice, metabolice sau psihologice. Corelația statistică dintre polimorfismul uninucleotidic și caracteristicile unice este baza testării noastre genetice.
Care sunt testele genetice oferite de Fagron Genomics?
Termenul de genomică se referă la studierea corelațiilor multiple dintre întregul genom și funcția acestuia. Astfel, oferim în prezent trei teste: 1) TeloTest, 2) TrichoTest și 3) NutriGen.
TeloTest-ul ne permite să descoperim cât de lungi sunt extremitățile cromozomului pacientului. Aceste informații se corelează cu procesul de îmbătrânire celulară.
Ca și în cazul tuturor testelor Fagron Genomics, TrichoTest sprijină profesioniștii din domeniul sănătății în personalizarea tratamentului împotriva căderii părului. Cu toate acestea, atunci când efectuăm testul genetic, TrichoTest, explorăm un domeniu nou și puternic al științelor medicale, farmacogenetica. Cu acest test, putem evalua predispoziția pacientului în ceea ce privește farmacocinetica și farmacodinamia, astfel să accelerăm și să îmbunătățim răspunsul acestuia la posibilele tratamente pentru alopecie.
NutriGen este un test conceput pentru a înțelege cum funcționează căile metabolice ale pacienților. Acest lucru ne permite să generăm un raport cu recomandări personalizate de dietă pentru a îmbunătăți viața pacientului.
Puteți afla mai multe despre ele AICI.