Informațiile disponibile din studiile metabolomice și genomice au crescut enorm posibilitățile de a genera terapii nutriționale pe baza datelor dobândite din variațiile genomice. În prezent, este posibil să se descopere tocmai predispoziția anumitor pacienți de a metaboliza anumiți nutrienți, îmbunătățindu-le astfel parametrii biochimici și clinici.
La ce să te aștepți de la un test genetic?
Un test genetic analizează predispoziții genetice. Testul genetic Nutrigen™ analizează variațiile celor mai relevante gene legate de diferite căi metabolice implicate în gestionarea greutății și nevoile nutriționale. Toate aceste variații genetice sunt legate de starea de sănătate, iar rezultatele genetice vor ajuta la înțelegerea modului în care funcționează organismul. Cu toate acestea, înțelegerea modului în care organismul funcționează, nu este suficient pentru a se putea pune un diagnostic.
Care este știința din spatele NutriGen™?
Nutrigen™ analizează variațiile genetice semnificative legate de predispoziția fiecărui individ de a metaboliza anumiți nutrienți și de a face față aportului caloric din alimente. Polimorfismele din genele specifice indică dacă cineva este predispus la obezitate și boli legate de aceasta. Persoanele care prezintă un risc ridicat de a stoca grăsimea sunt mai susceptibile la obezitate. Unele variații ale genelor pot indica, de asemenea, dacă persoana prezintă sau nu intoleranță la lactoză.
Nutrigenetică și nutrigenomică: Unde suntem?
Ideea de a promova sănătatea prin personalizarea completă a terapiei farmacologice și a recomandării nutriționale există de zeci de ani. De atunci, genomica a fost considerată capabilă să furnizeze informațiile necesare în acest scop. Inițial, genetica în nutriție a fost limitată la cunoașterea polimorfismelor presupuse legate de erorile înnăscute ale metabolismului, de exemplu, fenilcetonuria.
În zilele noastre, bolile cronice joacă un rol esențial în calitatea vieții populației în general, iar obezitatea este un factor crucial pentru multe dintre aceste patologii. Obezitatea este o afecțiune multifactorială ce implică numeroase elemente care dezechilibrează aportul caloric și consumul energetic. Există factori de predispoziție genetică relevanți, legați de cât de predispus este individul să mănânce mai mult și de modul în care funcționează metabolismul său în ceea ce privește consumarea energiei și stocarea grăsimilor. Nutrigenomica permite cunoașterea din timp a factorilor care ajută profesioniștii din domeniul sănătății să indice managementul terapeutic pentru prevenirea obezității. După cum vedem, în ciuda prezenței unei predispoziții, screening-ul genetic legat de managementul nutrițional permite pacientului să aibă o viață de zi cu zi sănătoasă. Acest lucru este posibil prin alinierea 1) cunoștințelor genetice, 2) căilor metabolice și 3) managementului nutrițional clinic.
Abordarea nutrigenomică conectează tendința statistică a variațiilor genetice specifice, în principal polimorfismele uninucleotidice, la parametrii nutriționali. Prin urmare, recomandările dietetice și nutraceutice personalizate se bazează pe legătura obiectivă dintre modificările căilor metabolice specifice, analizele de sânge și istoricul clinic al pacientului.